Amintiri din copilărie învelite în plapuma de lână

Nu știu alții cum sunt, dar cele mai plăcute amintiri ale mele din copilărie nu pot fi despărțite de tradiționala plapumă românească de lână… De fapt, cred ca și tu te regăsești în povestea mea!

Ce înseamnă plapuma de lână pentru români

Acum mulți ani, alături de peștele de sticlă de pe televizor și de covorul persan cu franjuri din sufragerie, românii mai aveau o mare iubire: plapuma de lână.

Aproape la fel de grea ca tine, o asemenea plapumă era comoara unei familii. Era ajutorul nelipsit al mamelor în ingrijirea pruncilor când îi înfofoleau în nopțile geroase ale comunismului. În casă era frig, caloriferele erau reci, pe geamuri se formau flori de gheață, însă plapuma aceea menținea familia sănătoasă. Era atât de cald și bine sub ea încât, dimineața, cu greu voiam să ne desprindem de pat…

Plapuma aceea groasă era cel mai prețuit obiect din zestrea unei noi mirese. Bunica fetei pregătea cu mult timp înainte de nuntă o plapumă nouă astfel încât, atunci când tânăra se muta la casa ei, să aibă tot confortul nopților de acasă iar somnul mirilor să fie mai dulce.

Plapuma aceea de lână știa toate secretele mele și ale verișoarei mele venite în vizită din Piatra-Neamț în timpul vacanțelor școlare, căci stăteam ascunse sub ea și râdeam pe înfundate până târziu în noapte, povestind vrute și nevrute. Acum, verișoara mea nu mai este, însă cu atît mai dragi îmi sunt acele amintiri…

Plapuma aceea de lână, prezentă în casele tuturor românilor, era simbolul ospitalității. De fiecare dată când mergeam la rudele din alte localități (iar familia mea e foarte numeroasă 🙂 ), cel mai bun lucru pe care puteau ei să ți-l ofere era o plapumă groasă pentru un somn bun. Poate nu aveau căldură, apă caldă direct de la robinet și mâncare „boierească” fiindcă nimic din toate acestea nu se găsea pe piață, însă căldura sufletească se vedea foarte clar din dragostea cu care erai primit.

Plapuma de lână nu are moarte. Chiar și după atât de mulți ani în care a fost purtată și iubită, acea plapumă încă își face datoria devenind, ocazional, o saltea improvizată, întinsă pe covor, pe care să doarmă unul din copiii mei când mergem la bunici. Este bătrână și, exact ca un om, și-a pierdut din fermitate, deci nu o mai folosim ca să ne învelim cu ea, însă tot ne ține în brațe și ne oferă confort așa cum știe ea mai bine: ca saltea.

Cum a fost perfecționată plapuma de lână

Acum, însă, tradiția noastră românească și afecțiunea pe care poporul nostru o are pentru produsele din lână pentru pat sunt duse mai departe de o firmă extraordinară chiar din Piatra-Neamț: Confort Merino. Plapumele lor sunt la fel de călduroase ca cele din copilăria noastră, însă, așa cum le spune și numele, au un plus de confort. Ușoare și moi ca îmbrățișarea unei mame, cu un înveliș de bumbac organic, produsele lor umplute cu lână merinos sunt mult mai confortabile decât tot ce-am cunoscut noi vreodată!

Topper-ele de la Confort Merino, care se așază peste saltea, împreună cu perna de lână, încălzesc corpul și de jos în sus, așa încât te simți învăluit de o senzație plăcută toată noaptea, în orice poziție ai dormi. Cu asemenea beneficii, noile restricții anunțate de autorități pentru a scădea temperatura din case la 19o C pe parcursul iernii nu mai sună așa amenințător. Ba, dimpotrivă, cu asemenea produse de calitate, chiar se recomandă să ai o temperatură de maxim 19o C in dormitor pentru a te odihni confortabil!

Prin comparație cu modul de întreținere a lânii de acum mulți ani, când părinții și bunicii noștri țineau pastile de naftalină printre plapumele din recamier ca să nu le atace moliile, pilotele de la Confort Merino au lâna tratată și parfumată cu uleiuri esențiale naturale, în același scop, pentru o senzație mult mai plăcută.

Acum, zâmbesc știind că povestea plapumei de lână poate merge liniștită mai departe, cu copiii mei râzând pe înfundate împreună cu verișorii lor, ascunși sub o pilotă Confort Merino…

Notă: acest articol a fost scris pentru SuperBlog 2022.

3 gânduri despre ”Amintiri din copilărie învelite în plapuma de lână

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s