Idei de organizare a dulapului de medicamente

De curand, am reorganizat dulapiorul de medicamente din baia copiilor. Inainte, mi s-a intamplat sa pun mana pe prima sticla de antifebril, spre exemplu, insa mai apoi descopeream ca exista o alta sticla care ar fi trebuit terminata mai intai. Asa ca am decis ca e vremea pentru o organizare mai buna a medicamentelor pentru copii…

Mai intai, stabiliti o lista care sa se potriveasca cabinetului vostru. Poate alte persoane vor sa introduca in lista medicamente pentru inima, ficat etc…. fiecare cu ce probleme are si ce medicamente tine in casa.

La mine, a fost asa:

FEBRA                                  
NAS & URECHI     
RACEALA    
ANTIBIOTICE  
TUSE   
DIGESTIE  
VITAMINE  
IGIENA ORALA
ANTISEPTICE   
INHALATII        
PT. PIELE     
REZERVE    

Asta, ca sa va ajut, daca mai era nevoie, sa le organizati mai usor. Scoateti absolut toate cutiile pe care le aveti, le sortati in functie de categoria din care fac parte, aruncati pe cele care au expirat, iar daca aveti doua sau mai multe din acelasi tip, il puneti pe cel care expira mai curand la categoria lui, iar celalalt la rezerve. Cand un medicament se termina, nu trebuie decat sa va uitati la rezerve si sa-l inlocuiti. Eu am lipit rapid niste etichete autoadezive din comert pe care am scris cu marker ca sa stie oricine s-ar uita (in caz ca eu nu sunt acasa, spre exemplu) la ce folosesc medicamentele din spatele etichetei.

Daca aveti mai mult timp si va pricepeti, puteti sa scoateti la calculator niste etichete; cabinetul vostru va arata chiar mai bine decat al meu! In plus, exista optiunea de a pune fiecare categorie de medicamente in niste tavite inguste, care sa incapa in dulapior. Eu ma multumesc, deocamdata, cu asezarea aceasta, fiindca ajung in magazine destul de rar. Incercati si voi si o sa va simtiti mult mai bine, o sa simtiti ca ati rezolvat o problema care creeaza de multe ori confuzie celor din casa si ca ati facut ceva cu sens in ziua respectiva! 😉

11 gânduri despre ”Idei de organizare a dulapului de medicamente

  1. o femeie zice:

    Nu avem dulap de medicamente, nu avem medicamente in casa. Daca e nevoie mergem la dr dupa reteta si cumpar fix ce recomanda si nu dau dupa ureche, si cumpar fix cat e nevoie si donat daca a ramas ceva (si medicul si prietenele farmaciste colecteaza pt situatii dificile financiar). Am si ideea ca avut in casa aduc si boala, cumva mental ne creeam starea de nevoie, deci mai bine tin banii pe card (hahaha, de parca as putea).
    E drept ca in ultimii 10 ani nici nu a racit nimeni in casa, suplimente am inceput sa iau de pe la 40 ani (genunchii, am ajuns la dr specialist etc) si le tin pe masa sa nu uit de ele si le iau.

    Apreciază

    • dragifemei zice:

      Fiecare face cum crede de cuviinta. Eu tin acele medicamente in casa la sfatul pediatrului. Am 6 copii si experienta destul de mare in tratarea diferitelor afectiuni, caci de aproape 15 ani m-am confruntat cu sute de probleme de sanatatein cazul copiilor, mai mici sau mai mari, iar acum stiu exact ce am de facut cand apare o urgenta. Chiar si asistentele de la clinica unde ne tratam mi-au spus, glumind: „la cata experienta aveti, cred ca puteti sa ne invatati dvs pe noi”. Orice familie ar trebui sa aiba in casa un medicament impotriva febrei, spre exemplu. Chiar nu imi creeaza „stare de nevoie” un asemenea medicament. Pur si simplu, uneori este necesar. Cand face copilul febra noaptea si stii ca la peste 39 grade poate face convulsii (dupa ce tu il gasesti cu 39,5), e musai sa ii dai ceva care sa actioneze rapid. Stiu sa diferentiez intre tipurile de respiratie, intre secretiile nazale, intre o tuse sau alta… De multe ori, vorbeam la telefon cu medicul nostru pediatru si imi spunea ce sa fac, ce sa-i dau copilului din cele ce am deja in casa. Dupa ce s-au repetat anumite situatii de mai multe ori, chiar nu mai e necesar sa pierd jumatate de zi la coada la medic. E ca si cum v-as spune ca numai invatatoarea poate sa va dea voie sa spuneti alfabetul… chiar si la 40 ani. Atunci cand apare o situatie pe care nu o recunosc si e clar nevoie de interventia medicului, fac si asta, evident. Din fericire, faptul ca am acest „antrenament” in medicatie a facut sa nu mai ajung cu copiii la spital in ultimii cativa ani (cu exceptia datii cand a fost nevoie de o operatie chirurgicala). Multa sanatate!

      Apreciază

      • o femeie zice:

        Probabil abordez eu problema si sunt concentrata pe preventie, ca uite, de cand o avut fiica mea 2 ani nu a mai facut deloc febra si nimeni in casa. Prietena noastra medic rade ca ea da faliment cu mine (noroc ca au inceput batranetile si sa imi dea trimiteri la kineto si osteopati).

        Apreciază

  2. adda zice:

    Cand sunt sase copii in casa … se schimba datele problemei, cred ca e chiar intelept sa fie cateva medicamente de intervenit in prima faza, ca prim ajutor.
    Pana ati ajuns sa acumulati experienta cred ca v-a fost tare greu. De fapt, nici nu-mi pot imagina de cate ori v-a tremurat sufletul nu doar pentru un copilas, ci pentru sase (atunci cand erau bolnavi, pana se faceau bine).
    Si eu am o cutie in care pastrez cateva medicamente uzuale, usoare care amelioreaza repede starea atunci cand apare o situatie (ex: Smecta, Vibrocil, Decasept, ser fiziologic, saruri de hidratare, Coldrex pentru copii si mai sunt cateva).
    Le-ati organizat foarte bine asa incat oricine poate gasi usor, la nevoie.
    Pe mine ma ajuta foarte mult sa vad ce fac si alte mame atunci cand sunt copiii bolnavi.
    As vrea doar sa va spun (pentru ca mi-a sarit in ochi): credeam ca Eurespal nu se mai gaseste; acum 2-3 ani a fost o stire ca producatoarul il retrage din farmacii pentru ca poate provoca probleme cardiace; am tinut minte asta doar pentru ca si noua ne-a fost prescris in doua cazuri diferite (o data pentru adult, alta data pentru copil), la raceli, de catre medicul de familie; la noi n-a avut niciun efect.

    O femeie, sunt foarte interesata care sunt metodele naturale de preventie – pe langa cele care guverneaza corpul nostru (somn suficient, mancare cat mai naturala si hranitoare (nu e mereu posibil), aer curat (in orasele mari nu prea este), hidratare, fructe).
    De exemplu, noi folosim in perioadele reci cate o lingurita de sirop de brad si o lingurita de miere + catina + propolis – ca vitaminizante si pentru intarirea sistemului imunitar; ceaiuri diverse (menta, musetel, tei) cu miere naturala de multe ori seara.
    Astfel de remedii m-ar interesa (daca la acestea te-ai referit).
    Iar daca nu, atunci ce anume faci pentru a preveni?
    Multumesc!

    Apreciat de 1 persoană

    • o femeie zice:

      Tot oras mare sunt si eu si poluare dar aerisesc bine si inainte de culcare. In casa aerul e mai poluat ca afara de cateva ori (e mai putin oxigen ca afara ca nu avem copaci sa produca, CO2 e eliminat de oameni, plus multe alte chimicale de haine/detergenti / produse la curatat / mobila vopsita /peretii vopsiti etc – citeam la brico pe niste produse de zugravit si vopsit mobila si gasit formaldehida,benzen, phenol, etc – asa ca emotii sa zugravesc si sa inhalez asta non stop…) iar in dormitoarele mici unde dorm 2 persoane sau mai multe scade oxigenul si mai repede asa incerc sa dormim cu geamul putin deschis si iarna, la 17-18gr in dormitor, sa dormim zdravan. Evitat produsele chimicoase de dezinfectat iar m-a ajutat – acestea sunt intoxicante … alergicii inteleg pt ca multe alergii de fapt sunt intoxicari cu prea multe chimicoase si reactia usoara e cu stranut si lacrimat si tuse si desi nu e raceala multi pot interpreta diferit si lua medicamente aiurea si apoi ne intrebam de ce atatea farmacii.
      In rest, mierea si catina sunt o idee f. buna oricand, nu e o solutie de intarire ci hrana. Tine-o asa, faci bine. De celalte nu ma bag, nu le consum, la boala nu se da ceva in plus ci se scot ceva din viata.
      Calitatea vietii emotionale e iar f. importanta (dormim mult mia bine decat nu mai vin anumite persoane la noi, care ne lasau asa o tensiune si stare de conflict) , de cand nu mai am tv, si mai ales de cand nu mai iau mobil si alte ecrane in dormitoare. Stiu, sunt mama exgaerata ce nu a dat mobil pana la liceu copilului si nici tv tablea, dar am avut colegi de facultate cu tratament psihiatric de la exces de ecrane, la copii si dozele mici…
      Si mai fac o nebunie: daca simt ca are copila o zi proasta, nu o duc la scoala ci tin acasa sa isi revina emotional si fizic. O zi linistitoare in tihna, face minuni. Si la fel pt adulti. Si nu m-am crizat ca a luat un 7, e ok la liceu, e ok si zero meditatii, si sa faca zero teme in plus = starea emotionala face diferenta, sa aiba timp si de hobby, si de iesit la joaca in jurul blocului, si de o petrecere in pijama, si de citit, si de dormit.
      Apoi mersul pe jos, zilnic. Noi stam aproape de scoala si job, si singurele activitati le=am luat in apropiere. Copiii alergati pe la diferite cursuri extra scolare, meditatii, supra teme, masina (nu avem) sunt mai obositi ca oricare, asa ca dormitul dimineata si trezit cu 40-45 min inainte… mai ales la adolescenti unde mental e normal pt multi sa piarda noptile (surescitare senzoriala datorita experientelor dar si datorita chimicalelor din bauturi, zahar, fainoase, inceput cu cafeaua etc – toate agita – ssst, am vecina din perete psihiatru, femeie super faina si mama zen, intr-o zi o sa scriu despre ea dar mai vad cand…
      Si pt ca eu am alergii (da, mi-am facut propria sanatate prost acum 15 ani si a copilului in primii 2 ani de viata), am scos din alimentatie (aproape complet) cosmeticele si alimentele inflamatoare. Se poate manca crud, se poate fara gluten, fara supermarket si doar de la piatza, se pot face pachet la scoala /munca, se poate trai cu dush cu apa fara sapunuri/detergenti parfumati. Astmul din corp nu il mai pot scoate dar de la 3-4 crize pe sapt am ajuns la 3-4 pe an (anul asta o singura criza ca am vizitat pe cineva cu pisica) si asa de usoare ca trecut fara medicamente….
      p.s. eu evit mamicile cu copii bolnavi si imprietenit te cu cele cu copii ce nu s-au mai imbolnavit, avui multe de invatat. E ca la marathon, cand vreau sa ajung mai departe apai stau langa unu disciplinat ca sigur am ce invata de la pregatiri, progra; de alergat, incalzire, alimentatie etc.

      Apreciat de 1 persoană

      • adda zice:

        Multumesc pentru toate aceste sfaturi!
        Astm pe fond alergic am si eu, cu tratament zilnic de intretinere cu un inhalator (doza minima) pentru ca altfel … nu se poate. Cu acest tratament nu am crize deloc, doar trebuie sa am grija sa nu fac eforturi foarte mari si sa nu racesc.
        In privinta astmului ce anume faci?

        Apreciat de 1 persoană

      • o femeie zice:

        Preventie. Copila ma mosteneste iar eu am patit-o urat de la inhaller cu cortizon, dupa 1 an si ceva au aparut efectele secundare cu tremurat si agitatie si nervozitate,apoi a fost un moment extrem de greu cand nu mi-am mai permis financiar sa cumpar medicamentul si intrat in sevraj, apoi am schimbat medicul si acesta nou mi-a dat o schema sa scap de medicament zilnic si uite, de 12 ani nu am mai avut nevoie de el, se poate!). Ca preventie, am eliminat surse de stocat praf (zero covoare, putine perdele etc) , dat pisica, eliminat chimicalele de menaj, balsamul de rufe si detergentii parfumati – da, se pot spala multe rufe doar cu apa, fara gel de dus sau sampoane mirositoare sau dezinfectanti, fara gluten sau lactoza (si redus strict celelalte alimente cu raspuns mare histaminic), miscare usoara si adecvata pt a mari capacitatea pulmonara (testat periodic cu spirometrie si functioneaza!!, in 2,5 luni am crescut anumiti parametri cu 10%), dormim la 18 gr, evit fumatorii etc etc.Rezultatul: o singura criza de astm anul asta si nu avui nevoie de ventolin, a expirat. O reusita personala de care sunt f. mandra, se poate trai ieftin si sanatos…
        (un medic mi-a zis ca 90% din pacienti au raspuns cu DA sa isi dea viata pt copil dar doar 30% si-ar renunta la obiceiuri pt a a avea copilul sanatos…asta m-a lovit in suflet)

        Apreciat de 1 persoană

      • adda zice:

        Si eu fac o buna parte din aceste lucruri.
        Nu am animale de casa, nu am perdea in dormitor, covor mare am in camera fetitei, in rest e mult patchet gol, nu folosesc balsam de rufe, folosesc produse de curatenie foarte, foarte rar, nu folosesc clor, nu am dezinfectanti puternici (folosesc doar spirt), nu am fumatori in jur, iar eu clar nu fumez.
        Nu exagerez cu lactatele, dar nu le-am eliminat total (imi place cascavalul) …
        Miscare nu fac in mod sustinut. Dar nu iau liftul, ci urc zilnic scarile pana la etajul 6. Macar atat.
        Testele alergologice uzuale mi-au iesit mereu bune, eu chiar nu stiu la ce fac alergie, dar fac (conform unor indicastori din testele de sange).
        Interesant e ca ai dat peste un medic care ti-a prescris o schema prin care sa scapi de medicatie zilnica. Am intalnit doar medici care sa-mi spuna ca astmul e pt toata viata, cu tratament pt toata viata.
        O sa ma gandesc si eu ce mai pot elimina pentru ca nu sunt impacata sa depind de un inhalator …

        Apreciază

      • o femeie zice:

        Adda, concentreaza te nu pe ce deja faci ci pe cele ce iti scapa. Cumva uita-te dupa ‘scartiaielile” din viata ta si la cele cu impactul cel mai mare si zilnic. De ex. glutenul si lactoza sunt cele mai comune alimente cu raspuns mare histaminic si ce mentin inflamatia in corp – eliminat astea pt 3 luni si apoi vezi. Apoi l caldura in locuinta e iar de lucrat – dormitul meu la 18 l-am gasit din greseala, dar e de incercat, sunt astmatici ce dorm bine la 16 gr si altii la 20. O alta problema gasita din greseala a fost cand am curatat dulapurile (pline de haine) si vazut ca e un aer statut ce nu imi pria – acum am ajuns sa am 5-7 tinute, 2 perechi de blugi, etc -dar e calm mental si miroase a curat si nu am loc de adunat praf si mirosuri.
        Apoi am vrut sa zugravesc. In Brico un angajat a deschis o cutie de lavabil si reactia mea a fost whaaaaat eu nu pot sa miros asa ceva. Am peretii cam patati dar asta e… asta stau.
        De spirt nu ai nevoie, se poate fara, nu am racit de atatia ani si nici sapun nu folosesc des si gandeste te ca fac voluntariat in spital unde am nimerit si bolnavi cu tbc, hepatita, etc. Problema mare la cei cu boli cronice e ca bacteriile bune sunt nimicite de chimicale, spirtul asta face, tratarea chimica si termica a alimentelor iar. La fel si produsele de menaj – e ok sa spal cu apa pe jos, spal geamurile cu detergent de vase si apa cu otet, etc. mai tin un chimicos pt toalete dar il folosesc o data pe luna pana se termina si raman la acid citric.
        Apoi starea mentala. Doar tu poti lucra la asta. Mare parte din boli au un bagaj emotional, iar in familiile conflictuale/ joburile cu shef haotic/ o invatatoare ce tzipa la copii etc – se intampla mult mai des boli, si toate bolile din spectrul auto-imun au asta ca istoric (am nimerit un studiu pe cei cu boli cronice si toti, dar toti au trecut prin familii abuzive si au fost fragilizati de asta). Sigur ai vazut exemple in jur – gandeste te la asta…. cu sufletul linistit am dormit mai bine, m-am rugat mai bine, am fost mai capabila sa fiu disciplinata si am grija de mine si sa traiesc si fara supermarket si sa aud doctorul cand imi spune si altele, am auzit glasul corpului si vorba lui Dumnezeu sa ma ghideze.
        P.S. medicul care m-a ajutat sa ies din cortizon a fost unu din Bucuresti si cand nu ma asteptam – Perlea Sorin alergolog (e cam in varsta, nu stiu daca mai lucreaza) – an nimerit din greseala ca medicul curent nu era, i-am descris simptomele de la medicament si ca vreau sa scap de el si nu vreau sa traiesc toata viata cu cortizon.

        Apreciază

      • adda zice:

        Multumesc frumos pentru sfaturi si pentru numele medicului care te-a ajutat!
        Am eliminat multe chimicale din viata mea de mult timp.
        Si eu spal pe jos doar cu apa, praful de pe mobila il sterg doar cu o carpa umezita cu apa si de aceea din cand in cand hranesc lemnul mobilei cu foarte putin ulei de masline; si geamurile le-am spalat mult timp cu detergent de vase, dar am descoperit de cativa ani un detergent pentru geamuri Nufar, de la Farmec, cu o formula biodegradabila; e mult mai simplu, dar cred c-o sa revin la detergent de vase.
        Chiuveta din baie o spal adesea cu sampon sau cu pasta de dinti (care nu-mi plac); pasta de dinti chiar face robinetii de inox super stralucitori.
        Wc-ul tot cu sampon; in wc nu am mai pus nimic chimicale, ci il spal mai des. Folosesc otet pentru piatra depusa.
        Singura chimicala pe care o mai folosesc este Cif pentru aragazul de inox si, uneori, mai spal si la baie cu el. In bucatarie curat des cu otet (chiuveta, oale).
        Nu pun in mancare potentiatori de gust (de genul Vegeta sau Delikat), nici alte amestecuri de condimente. Nu folosesc ceaiuri aromate, ci pe cele simple, ca la bunici: musetel, menta, tei.
        Dar, citind ceea ce ai scris, inca am de eliminat (glutenul si lactatele ….)
        Intr-adevar, in copilarie am avut o perioada in care am simtit ca ca parerile mele nu contau deloc, cumva aveam o senzatie de „sufocare”. Nu mai este cazul de multi ani sa simt asa, dar e posibil ca si aceste stari sa fi contribuit la declansarea astmului.

        Apreciat de 2 persoane

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s