Întărirea imunității naturale pentru sezonul rece

Odata cu venirea toamnei, aerul se raceste brusc, iar sansele sa te procopsesti cu o raceala, gripa si alti virusi de acest fel cresc vertiginos… Daca ai copii (a caror imunitate nu e bine dezvoltata) sau parinti peste 65 ani, daca ai deja o sensibilitate a aparatului respirator sau alte probleme de sanatate, daca te lupti cu boli autoimune sau ai un stil de viata si o dieta care iti afecteaza sistemul imunitar, acest articol e pentru tine!

Este foarte important sa ne imunizam natural din timp astfel incat virusii sa nu ne afecteze! Este mult mai usor de prevenit decat de vindecat… Unele reguli de baza pentru evitarea infectarii sunt deja cunoscute: nu ne intalnim cu persoanele de care stim ca sunt racite, ne spalam des pe maini, facem miscare in aer liber sau macar in fata geamului deschis, dezinfectam regulat suprafetele cu care intram in contact, ne odihnim suficient, consumam muuulte lichide si ne alimentam sanatos (punand accent pe fructe si legume).

Farmacia naturii este foarte bogata si ne ofera destule ingrediente incat sa gasim solutii pentru (aproape) orice problema. V-ati intrebat vreodata cum faceau strabunicii nostri de traiau multi ani in varful muntelui fara antibiotice? Cu siguranta, plantele erau de baza in tratarea tuturor infectiilor.

Primul remediu care imi vine in minte si este cunoscut de multa lume este Echinacea, o planta cu puternice efecte antiseptice si antioxidante. Contine polizaharide, flavonoide, acid cicoric, toate acestea stimuland imunitatea si neutralizand radicalii liberi. Echinacea stimuleaza sistemul imunitar si ajuta la activarea unor substante chimice din organism ce diminueaza inflamatia si infectiile tractului respirator, combat racelile, gripa si alte boli infectioase. Noi folosim aceasta substanta sub forma de pilule; de multe ori, o gasiti in combinatie cu vitamina C.

S-a demonstrat ca Echinacea stimuleaza organismul sa produca mai multe limfocite si o cantitate mare de interferon (una dintre cele mai puternice substante anti-infectioase naturale). Chiar numai consumand Echinacea, riscul unei raceli este redus cu 35%!

Usturoiul este un alt ingredient natural care ne scapa de raceli, avand un puternic efect antibiotic si antifungic. Cu totii am auzit asta in familie! Usturoiul nu doar ca reduce considerabil riscul de imbolnavire, dar scurteaza si perioada de convalescenta. Daca-l veti consuma constant in anotimpul rece, riscul de a raci scade cu 63%. Familia mea glumeste spanand ca eu „l-as adauga si in prajituri”, insa voi – daca nu suportati gustul lui – puteti incerca suplimentele alimentare cu extract de usturoi.

Garlic, Red Garlic, Head Of Garlic

Turmericul nu este folosit degeaba de mii de ani pentru intarirea sistemului imunitar… O componenta a sa, Curcuminul, aduce importante avantaje pentru sanatate: este antioxidant, antiinflamator, antibacterian si antifungic. Turmericul nu protejeaza doar impotriva racelii, ci ajuta la mentinerea sanatatii intregului organism prin efectele sale antimicrobiene, antihepatotoxice si antiparazitare.

Turmeric, Neem, Cup, Wallpaper

Cu totii am avut gripa macar o data in viata si stim cat de neplacut e… S-a demonstrat ca suplimentele cu extract de soc scurteaza durata gripei cu patru zile! Socul are proprietati antibacteriene si antivirale; stimuleaza sistemul imunitar, contribuie la pastrarea nivelului normal al glucozei si ajuta la protejarea impotriva stresului oxidativ. Daca in familia voastra se face socata, sunteti niste fericite! 🙂

Elderflower, Elderflower Cordial, Glass

Coacazul negru contine, de asemenea, o mare cantitate de vitamina C, dar si numerosi antioxidanti care apara celulele de actiunea distructiva a radicalilor liberi. Ajuta la intarirea sistemului imunitar, usureaza simptomele gripei si are puternice proprietati antimicrobiene si antivirale. Fructele sunt utilizate in gastronomie, pot fi consumate proaspete, conservate (gem, dulceata, marmelada) sau transformate in sucuri. In scop terapeutic sunt utilizate si frunzele si mugurii proaspat culesi.

Dezechilibrele intestinale pot deregla raspunsurile imune si pot duce la dezvoltarea afectiunilor care au la baza procesul inflamator. Pentru a beneficia de un proces digestiv sanatos si un sistem imunitar puternic, avem nevoie sa consumam probiotice (bacterii „bune”). Produsele lactate acide cu fermenti vii si iaurtul probiotic cresc intensitatea raspunsului imun la o serie de bacterii si virusuri. Atunci cand alegeti un probiotic, uitati-va la numarul tulpinilor. Cu cat produsul dispune de mai multe tulpini, cu atat acesta acopera o gama mai larga de afectiuni. Suplimentele cu probiotice ajuta la prevenirea si combaterea racelii, iar noi le folosim in familie, la sfatul pediatrilor, inca din primele zile ale vietii copiilor nostri.

Vitamina C este unul dintre cei mai importanti stimulenti ai sistemului imunitar. Kiwi este fructul cu cea mai mare cantitate de vitamina C si are un efect antioxidant si de crestere a rezistentei la boli. Citricele (precum lamaile, portocalele, grapefruitul, mandarinele) contin o cantitate mare de vitamina C si flavonoizi.

Zincul este recomandat mai ales persoanelor in varsta, deoarece, pe masura ce organismul imbatraneste, se poate observa o din ce in ce mai mare slabire a sistemului imunitar.

Propolisul este cel mai puternic medicament natural antiinfectios, antibacterian si antiviral precum si potentiator al sistemului imunitar. Se poate folosi sub forma de tinctura, miere propolizata, apa de propolis sau tablete.

Pestele gras (somon, ton, sardine) este bogat in acizi grasi esentiali omega 3, care stimuleaza procesele imunitare prin rolul antiinflamator.

Oul este un aliment complex care contine proteine de cea mai inalta calitate, vitamine antioxidante si minerale.

Macesele sunt bogate in minerale, vitamine (C, A, E, B) si antioxidanti care ajuta la cresterea imunitatii si la mentinerea sanatatii intregului organism. Se folosesc atat sub forma de ceai cat si sub forma de pudra din macesele uscate.

Arnica stimuleaza imunitatea in general si in special, imunitatea nespecifica la nivelul gatului si al cailor respiratorii superioare.

Broccoli este unul dintre alimentele considerate cel mai puternic medicament imunostimulator de baza, prin continutul de vitamina A, C si glutation. Atunci cand este consumat in combinatie cu branza, poate mari aportul de vitamina B si D.

Terciul de grau se prepara din 2 sau 3 linguri de tarate de grau care se fierb la foc mic in 2 cani de apa. La final, se adauga o lingurita de miere. Taratele contin vitamine din complexul B si minerale, fiind un tonic pentru sistemul imunitar si un detoxifiant natural.

Sucul de legume este un foarte bun intaritor pentru imunitate, mai ales daca se consuma o data pe zi, timp de 1 sau 2 saptamani. Se pot incerca diverse combinatii (spre exemplu: 50 ml suc de patrunjel, 100 ml suc de telina si 200 ml suc de morcov; SAU 100 ml suc de sfecla, 100 ml suc de castraveti, 200 ml suc de morcov).

Ceaiul verde contine o substranta numita L-theanina care poate creste de cinci ori capacitatea de aparare a organismului. Aveti grija doar sa nu lasati pliculetul la infuzat prea mult fiindca ceaiul va deveni foarte amar.

Voi ce remedii naturale folositi in sezonul rece pentru a va consolida imunitatea? Sigur ati mostenit cateva retete de la parinti si bunici… Asteptam sa le impartasiti cu noi! 🙂

Sursa foto: Pixabay

14 gânduri despre ”Întărirea imunității naturale pentru sezonul rece

  1. UniquebyMM M zice:

    Natura este cel mai bun și la îndemână medic. Oferta este mare și diversă, doar să ne îndreptăm către ea și să ne documentăm despre beneficiile fiecărui ”produs”.
    Mulțumesc pentru recomandări, unele le folosesc deja, dar voi ține cont și de celelalte.

    Apreciat de 1 persoană

  2. Pulbere de stele zice:

    Retete pentru imunitate nu am mostenit, ca nu era moda imunitatii pe vremea parintilor si bunicilor mei, dar folosesc cu mult succes usturoiul, consumat la mancaruri sau luat dimineata pe stomacul gol, ca pe niste pastile. Se taie catelul de usturoi in rondele si se inghit cu apa ca sa nu miroase gura. Zilnic. Cand fac asta de pe acum, spre sfarsit de vara pana iarna, nu racesc deloc!

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s