Cine este vinovat pentru comportamentul agresiv al bărbaților

În fiecare zi, auzi de cazuri de vieți de femei distruse de un nenorocit de bărbat. Prima reacție a ignoranților ar fi că sigur femeia a fost de vină, doar asta auzim de când eram copii, nu? Nu ar vrea nimeni să fie în papucii acelei nefericite, nici măcar o zi, dar se înghesuie toți să arunce cu piatra în ea.

Această gândire nu face decât să încurajeze acel comportament toxic și se face, astfel, vinovat moral și complice la acel rău pe care îl suferă femeile din partea unor asemenea ”bărbați”. Ce nu înțeleg acești ignoranți este că fiecare OM, fie bărbat sau femeie, are dreptul la viața și alegerile personale. Nimeni, dar absolut NIMENI nu are dreptul să-ți decidă direcția în care o ia inima ta și să-ți dicteze felul în care tu îți dezvolți sufletul și viața. Singurul drept pe care îl avem unii asupra celorlalți este să ne iubim necondiționat. Ar trebui accentuat acest ultim cuvânt fiindcă de aici, de la tot ce facem condiționat, de la egoism, pleacă toate relele. Să fie clar, egoismul este cât se poate de demonic. Fie că îl avem într-o măsură mai mică sau mai mare, trebuie neapărat să scăpăm de urâțenia lui și să devenim mai puternici prin a îmblânzi ”fiara” din ceilalți cu dragostea noastră necondiționată.

abuz abusive man woman

Egoismul există în fiecare în doze mai mici sau mai mari și din cauza modului în care unii părinți aleg să-și ”educe” copiii… că numai educat nu se numește aia… Practic, unii aleg să-și învețe copiii că totul se învârte în jurul lor, că ei sunt perfecți și ceilalți inutili, că e în regulă să treacă peste cadavre ca să obțină exact ce vor (și vă dați seama cât de ”bun” e acel obiectiv, venind de la niște oameni atât de imorali…), că e în regulă să se folosească de cei din jur, fie ei colegi, vecini sau… soție. ”Înțeleptele” bătrâne îi învață pe băieții tineri: ”Însoară-te cu fata aia de colo, mamă, că e cuminte și să aibă cine să-ți spele hainele, să-ți facă mâncare…”. Sau, un tată spune: ”Stai, că te învăț eu să dai cu pumnul în masă, să fii bărbat!”

Serios??? Asta înseamnă o femeie? Asta îi învățați pe băieții voștri? Să găsească o fraieră care să-i fie sclavă, că doar el e ”bărbat”?!?!?!?! Bărbat înseamnă să iei decizii cu înțelepciune și să îți asumi responsabilitatea pentru propriile fapte. Părinții ăia și-au pus vreodată problema că fata aia e și ea om, cu visele ei, cu bucuriile și supărările ei, cu o inimă care trebuie iubită și protejată, nu frântă și umilită? Și de ce e așa de important să aibă alături ”o fată cuminte” dacă aceiași părinți, în ”înțelepciunea” lor, își încurajează băiatul să meargă la femei cu vorbele ”facă ce-o vrea, că e bărbat, numai să nu-mi aducă acasă vreun copil”?!?! Adică, e în regulă ca odorul lor să ademenească cu vorbe dulci fete naive atâta timp cât nu trebuie să-și asume nicio responsabilitate. Dacă rămâne fata gravidă, sigur ”e doar vina ei” și ”e o panaramă”. Când se gândește să se oprească la una căreia să-i ofere onoarea de-a-i spăla lui hainele (că doar el e un zeu, așa i-a băgat mămica lui în cap toată viața, că ”nu mai e niciunul ca el”), fata aia trebuie să nu fi căzut în capcana niciunuia asemenea lui până îl cunoaște pe el; altfel, iar e de rău, desigur…

Bărbatul acesta, învățat de mama și/sau de tata că el este centrul universului, ajunge să trateze femeia ca pe o marfă, ca pe o proprietate care există doar să îi facă lui pe plac, care nu știe să împartă același metru pătrat cu altcineva, care nu știe ce este dragostea necondiționată fiindcă părinții lui l-au învățat doar că, pe lumea asta, e ”care pe care”… Din păcate, fiindcă adevărul nu este ăsta. Asta este doar absurditatea pe care părinții ”cu bune intenții” o predau băieților lor perpetuînd nenorocirile care se întâmplă în familii, distrugând sufletele inocente ale copiilor rezultați de acolo și viețile tuturor celor implicați.

Copiii noștri nu trebuie crescuți cu ură și neîncredere în ceilalți. Ultimul lucru de care are nevoie omenirea este să avem generație după generație de oameni paranoici care văd la fiecare pas posibili dușmani în cei din jurul lor. Este curată nebunie și numai o educație sănătoasă, venită din niște minți sănătoase, ar putea stopa aceste lucruri otrăvitoare de suflet. Singurul lucru sănătos este dragostea necondiționată. Te căsătorești fiindcă iubești acea persoană, fiindcă vrei să o ajuți să-și împlinească visele și să o vezi zâmbind, să te bucuri cu ea și să suferi cu ea, să te trezești în fiecare zi întrebându-te ”ce pot eu să fac astăzi ca să-i fac ziua mai frumoasă?”… NU fiindcă ai nevoie de o femeie de care să te folosești!

Copiii noștri trebuie crescuți cu dragoste de aproapele, cu respect pentru oricine (inclusiv pentru cei mai mici pe această scară socială inventată tot de oameni), cu empatie și cu altruism. Numai așa vor ajunge niște oameni buni, responsabili de propriile gânduri și fapte, cărora să nu le fie rușine când se uită în oglindă și care vor fi semințe bune pentru viitorul omenirii. Altfel, totul se duce de râpă sub ochii noștri și suntem vinovați fiindcă nu facem nimic să stopăm aceste lucruri distructive…

 

Ai curajul să-ți exprimi gândurile în rubrica de comentarii! Abonează-te la newsletter și vei primi următoarele mele articole chiar în căsuța ta poștală!

16 gânduri despre ”Cine este vinovat pentru comportamentul agresiv al bărbaților

 1. Ioana zice:

  Asta, ce zici tu, e gândire modernistă și oamenii care te citesc n-o sa facă niciodată așa. Ăia, criminalii de care am auzit, ăia au o gândire mult prea învechită și capsată de durere/lipsuri/educație precară/etc. și mi se pare enorm de greu să poți să-i schimbi. Ăia cu siguranță n-o să stea să citească bloguri despre ce e bine și ce nu e bine să faci!

  Apreciat de 1 persoană

 2. Mihaela zice:

  Eu cred ca e un comportament care se perpetueaza din generatie in generatie si cu greu poate fi stopat, atata timp cat un copil traieste in societate, cu parintii si bunicii, deci nu e influentat doar dintr-o singura directie. Dar nu trebuie sa renuntam sa ne dorim o lume mai buna, mai educata, mai putin egoista.

  Apreciază

  • dragifemei zice:

   Omul se poate schimba. Eu sunt marturie pentru acest lucru. Experienta mea mistica traita acum 20 ani si care m-a inviat brusc, intr-o noapte de pelerinaj, in timp ce strabateam zeci de km rugandu-ne, este dovada ca Dumnezeu face in continuare miracole! Nici macar nu mai vreau sa ma mai gandesc cum eram eu inainte de aceasta transformare pe care a facut-o Dumnezeu cu mine, salvandu-mi sufletul prin marea Lui mila…

   Apreciază

 3. Ioana M. zice:

  Păcat că de la altfel de gândire se ajunge la crime… citeam o carte tocmai pe acest subiect și m-am cutremurat realmente..! Femeile, săracele, nu pot sau nu vor să se desprindă din acest comportament, iar bărbaților în cauză li se pare că ele sunt niște sclave și atât. Sperăm că, totuși, prin educație se vor schimba niște treburi…

  Apreciază

 4. Raluca Brezniceanu zice:

  Egoismul, ca atare, este o atitudine care împiedică relația cu ceilalți, deoarece persoana egoistă îi tratează și îi face pe alții să se simtă ca și cum nu ar exista, sau ca și cum preocupările sau ideile lor nu ar conta. Prin urmare, este comparat și cu individualismul . Egoismul este o antivaloare, opuuls unor valori importante pentru coexistența umană precum solidaritatea, recunoștința sau altruismul.

  Apreciază

 5. portiadecitit zice:

  Educatia, egoismul, societatea. In niciun caz femeia nu este vinovata ca ia bataie. Sper insa ca tot mai multe femei sa stie sa spuna stop si sa nu mai stea in relatii abuzive.

  Apreciază

  • dragifemei zice:

   Socieatea e formata din oameni ca mine si ca tine. De aceea eu ma uit la sursa problemelor, nu la efecte. Daca noi, ca mame, ne crestem copiii sa fie oameni buni, iubitori, ci nu ca in jungla unde e doar o lupta pentru supravietuire, atunc societatea nou creata va fi extraordinar de frumoasa!

   Apreciază

 6. Elena Chedică Mateică zice:

  Consider ca educația se face in primul rând acasă. Bine se zice ca, copilul face afara ce vede in casa, mai exact la părinți.

  Apreciază

 7. Pulbere de stele zice:

  Cantitatea de testosteron este vinovata pentru asta, la orice specie de mamifere din lume si nu este ceva controlabil, emotional vorbind. În lumea animală masculul este cel agresiv, desi si femelele sunt, dar de regula cand au pui. Insa in lumea noastra, daca ai cunoscut vreun barbat crescut de mic numai cu mama, poti face diferenta. Barbatii cresc barbati agresivi, nu mamele.

  Apreciază

  • dragifemei zice:

   Eu nu pot fi de acord cu asa afirmatii… Asta ar insemna ca aproape toti barbatii sa fie agresivi si violenti, si nu este deloc asa!! Am si eu frate, am nenumarate cunostinte barbati (crescuti si de mama si de tata) si nu sunt deloc genul violent, ci intelepti, comunicativi, cu simtul umorului, cu drag de oameni etc. In schimb, stiu un barbat cu o mama alfa (manipulatoare si aroganta) si un tata supus ei, care are un comportament oribil, asemenea mamei lui. Asadar, nu au legatura instinctele animalice. Pana la urma, de asta e omul superior animalelor, ca poate sa se ridice deasupra instinctului!

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s