E primavara de-a binelea! Pomii sunt infloriti, iarba isi arata verdele crud, temperaturile cresc incet-incet… ce mai, totul revine la viata! Dupa cateva luni petrecute mai mult intre patru pereti, razele matinale ale soarelui ma binedispun instant, pentru toata ziua. Cu fortele astfel innoite, pornesc la treaba cu bucurie, ca si cum pentru asta m-am nascut! Fac, desfac, asez, scutur, aspir… Si, cand ma gandesc ca vine si Pastele, parca imi creste si mai mult dorinta de-a deretica prin casa. De cand eram mica, imi amintesc cum mama primenea locuinta si aducea atat de multe schimbari in ea incat, dupa cateva zile, aproape ca nu mai simteai ca intri in aceeasi casa: rearanja mobila, refacea zugraveala in locuri care parerau un pic „uzate” (cum era bucataria), scotea florile cu ghiveci in balcon… era ca o albinuta.
Eu, nu stiu daca ma pot compara cu ea, in primul rand pentru ca am mai multi copii mici, personalitatea noii mele familii este diferita de cea din familia de origine, insa incerc sa fac si eu cat mai mult pentru ei. Spre exemplu, vreau si eu sa-i bucur cu o curatenie generala de primavara, asa cum au pomenit romancutele noastre din mosi-stramosi. Iata si sfaturile mele in materie de curatenie, sfaturi pe care ma simt indreptatita sa le dau dupa ani si ani de cand dau piept cu aceasta provocare.
In rimul rand, trebuie sa ai clar in minte ce si cum vrei sa rezolvi. E musai sa-ti faci un „plan de atac” dinainte; astfel, lucrurile vor curge mai usor, mai natural si nu-ti va distrage atentia fiecare lucru nelalocul lui din afara zonei in care te desfasori. Spre exemplu, propune-ti sa incepi prin a lustrui bine baia! Se spune ca, daca baia si bucataria sunt curate luna, deja toata casa pare curata in ochii unui musafir…

Dupa ce ti-ai facut planul (de unde incepi si unde termini), asigura-te ca ai la indemana toate ustensilele. Mie imi place sa folosesc substante naturale de curatat, solutii pe care le prepar in casa. Asta e un lucru binevenit atunci cand ai copii ce merg de-a busilea, bebelusi ce inspira aerul din casa cu toate substantele din el… De ce sa inspire copilul meu o substanta chimica de nici nu-i pot pronunta numele si care, mai cu seama, este otravitoare, cand pot sa spal gresia (spre exemplu) cu apa in care am turnat un paharel de otet si rezultatul este la fel de stralucitor? Promit sa scriu, in curand, un articol in care sa impartasesc toate retetele mele naturale pentru curatat diverse suprafete din casa!
Asaaa… Cum spuneam, e important sa ai tot ce-ti trebuie la indemana. Oricine stie ca te urnesti greu cand incepi un lucru, dar, odata inceput, „iti intri in ritm” si esti in stare sa trebaluiesti doua zile non-stop. Deci, nu lasa faptul ca nu ai o laveta curata sa te impiedice, ci cauta sa pregatesti din timp absolut toate ustensilele. Pai, ce-ar face un chirurg care, atunci cand striga „Bisturiu!”, asistentele sa se trezeasca abia atunci, de parca ar fi mahmure, si sa inceapa sa caute prin toate sertarele si dulapurile poate-poate gasesc vreun bisturiu? Nu! Totul e la indemana de la inceput! Altfel, iti piere cheful de treaba in scurt timp… Poti sa iti creezi o „trusa de curatenie” dintr-un cosulet de plastic in care sa tii burete, laveta, spray pentru geamuri/oglinzi, solutie pentru sters praful etc. Cand lucrezi intr-o camera, le ai pe toate intr-un singur loc. Cand termini si vrei sa rezolvi camera alaturata, nu trebuie decat sa iei cosuletul cu tine. Si se depoziteaza foarte bine!
Parerea mea este ca o curatenie generala nu e bine facuta daca nu treci si prin dressing si debarale (v-ar putea fi de folos si ce am scris
aici despre acest subiect). Sunt multe site-uri unde puteti cunoaste oameni necajiti care s-ar bucura enorm de lucrurile care voua nu va mai plac sau nu va mai trebuie. Cum spune o vorba englezeasca, gunoiul unuia poate reprezenta o comoara pentru celalalt. Niste site-uri de binefacere in care eu am mare incredere sunt
www.imparte.ro (administratorul ancheteaza personal cazurile prezentate) si
www.milostenie.ro. In plus, retelele sociale sunt pline de grupuri care au ca obiect de activitate exact ajutorarea celor care trec printr-o perioada mai grea. Fa un bine si trimite-le un colet, nici nu stii cata bucurie vei aduce! Faptul ca avem atat de multe lucruri in casa ne face sa simtim o atmosfera apasatoare in casa. Dupa ce scapati de toate lucrurile pe care nu le mai doriti, incercati sa mentineti acest obicei punand saptamanal sau lunar un obiect intr-un cos destinat donatiilor. Contrar asteptarilor, mai putine lucruri in casa inseamna o viata mai usoara!
Un lucru pe care multe gospodine nu-l fac este sa stearga peretii. Praful se aseaza si pe suprafetele verticale, nu doar orizontale, chiar daca mai putin. Cu o matura curata sau cu o carpa, sterge toti peretii, de sus in jos. Aerul va fi mai putin imbacsit, iar cei din casa vor fi mai putin expusi factorilor ce provoaca alergii.
La final, aspira bine peste tot si bucura-te de aerul proaspat pe care poti sa il respiri in propria casa! Mie imi place sa folosesc uleiuri naturale de lavanda sau de brad, in functie de sezonul in care ma aflu. Fie il folosesti amestecat cu apa intr-un recipient cu pulverizator (15 picaturi de ulei de lavanda intr-o cana de apa; pulverizezi pe asternuturi, perdele, covor, in sifonier) fie intr-un vas special de aromaterapie, efectul este unul linistitor si vei simti cu adevarat cat de confortabila este casa ta!
Acum, ca e gata curatenia de primavara, poti sa admiri cum arata „noua” ta casa si sa fii mandra de realizare. Te simti mai bine in pielea ta, esti mai vesela. Curatenia de primavara este benefica in tratarea melancoliei; te scoate din „hibernarea” de peste iarna si-ti readuce ceful de viata datorita si faptului ca, prin activitatea fizica, se elibereaza niste substante numite endorfine. Unde mai pui ca ai sansa sa mai dai jos cele 2-3 kilograme acumulate in ultima vreme…
O primavara frumoasa, iti doresc!
photo credit: aqua.mech Bathroom Cleaning via photopin (license)
photo credit: aqua.mech Baby Boy With Vacuum Cleaner via photopin (license)
photo credit: coco+kelley room via desire to inspire via photopin (license)
Save
Save
Apreciază:
Apreciere Încarc...
Similare